Findeva - Anwendung pneumatische Vibratoren

5. beschrijving van vibratoren

5.2 Vibratorontwerp

De trilmotorbehuizingen van onze trilmotoren zijn gemaakt van een gegoten aluminiumlegering. Er zijn twee basistypes, de zuiger- en lineaire vibratoren (lineaire vibratoren) en de kogel-, rol- en turbinevibratoren (cirkelvibratoren).

Lineaire vibratoren: De FP zuigervibratoren zijn verkrijgbaar in vier verschillende zuigerdiameters (12, 18, 25 en 35 mm), elk met drie verschillende krachtniveaus (klein, middelgroot en groot), en als FPLF zuigervibratoren in het middelste krachtniveau voor olievrije werking.
De lineaire FAL-vibratoren met vrij zwevende zuigers zijn ook verkrijgbaar in vier zuigermaten (8, 18, 25 en 35 mm).

Rondvibratoren: Deze vibratoren zijn verkrijgbaar in vijf verschillende profielmaten: P-50, P-65, P-80, P-100 en P-120, waarbij het getal de buitenmaten van de behuizing in millimeters aangeeft. Alleen de Golden Turbine types GT-4 en GT-6 (Black Beauties) zijn gemaakt van P-40 profielen. Net als bij de FP serie zijn sommige vibrator maten verkrijgbaar in twee of drie vermogensniveaus. De Golden Turbine types worden bijvoorbeeld gemaakt in P-80 profielmaat: Type GT-30 met één excentrisch gewicht van messing, Type GT-36 met twee excentrische gewichten van messing of Type GT-36-S met twee excentrische gewichten van metaal met hoge dichtheid voor de sterkste gewicht-krachtverhouding.

5.3 De kogelvibratoren K- Serie

Rüttler: Kugelvibratoren

Dit is de basisversie van de vibrators. Een door perslucht versnelde stalen kogel roteert over een geharde speciale loopbaan, waardoor onbalans en trillingen in sinusvormige energiegolven ontstaan.

De rotatiefrequentie van de kogelvibratoren varieert van 7.000 tot 35.000 min-1, de centrifugaalkracht van 130 tot 4.000 N, afhankelijk van het model en de luchtdruk.

5.3.1 Beschrijving

De behuizing van deze vibratoren is vervaardigd uit een gegoten aluminiumlegering waarin een geharde stalen kogel is aangebracht. De gebruikte stalen kogel is bijzonder resistent. Kunststof afdichtplaten voorkomen het binnendringen van vuil en water en beveiligen de kogel. De luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen zijn voorzien van pijpschroefdraad, zodat de uitgaande lucht bij de luchtuitlaat geluiddempend kan worden gemaakt of kan worden omgeleid. De pijpschroefdraad is BSP (British Standard Pipe) standaard, maar staat ook het gebruik van G- en R-schroefdraad toe, evenals US NPT (National Pipe Thread) schroefdraad.

Vier montagegaten maken verticale en horizontale montage van de vibratoren mogelijk. Het getal in de type-aanduiding van de K-serie geeft de diameter van de kogel in millimeters aan. De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 100°C (220°F). Het geluidsniveau ligt tussen 75 en 95 dBA wanneer een geluiddemper wordt gebruikt.

5.3.2 Gebruiken

De vibratoren in de vorm van onze kogeltrilnaalden (K-serie) kunnen worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, zoals de volgende:

 • Materiaalstroomondersteuning voor bunkers, stortkokers en glijbanen.
 • Beste prestaties in verpakkingstechnologie
 • Voorkomen van blokkades in transportsystemen voor flessen, blikjes en soortgelijke voorwerpen op kritieke punten
 • Verdichting van materiaal in bakken of mallen
 • Scheiding van materiaal van verschillende grootte op zeven

5.3.3. installatie en werking

Zie ook hoofdstuk 6 voor algemene informatie.

Kogelvibratoren van de K-reeks kunnen in elke positie worden gemonteerd. De middelpuntvliedende kracht die ontstaat door de luchtdruk die op het systeem wordt uitgeoefend, brengt de kogel onmiddellijk in de juiste positie op de loopbaan. Dit betekent dat zelfs als de vibrator verticaal ten opzichte van zijn draaias is gemonteerd, de kogel alleen in rusttoestand op de zijdelingse vergrendelplaten zal rusten.

De kogeltrilnaalden kunnen periodiek worden ingeschakeld zonder aan doeltreffendheid in te boeten en zonder andere problemen te veroorzaken in geval van plotselinge stopzetting van de vibrator. Kogelvibratoren hebben de eigenschap snel te stoppen na het afsluiten van de persluchttoevoer. Dit maakt de K-serie zeer praktisch voor gebruik in verpakkingstoepassingen.

Smering is niet nodig. Gefilterde lucht wordt aanbevolen, anders zullen stofdeeltjes de kogel doen verspringen en langzaam het toevoerkanaal beschadigen.

5.3.4. kerncijfers

Type:

Kogelvibrator

Frequentie:

gemiddeld tot hoog

Onbalans:

Kogel

Smering :

niet nodig

Luchttoevoer :

2 tot 6 bar (30 tot 90 PSI)

Lucht:

schoon, filter (40 µm) wordt aanbevolen

Huisvesting:

Aluminium, poedercoating crèmegrijs

Sluitplaten:

zwarte kunststof, zelfhoudend

Max. temperatuur :

100°C = 220°F

Geluidsniveau :

75 tot 95 dBA met geluiddemper

5.4 De rolvibratoren R- serie

Rüttler: Rollenvibratoren

Het basisprincipe van de rolvibrator is vergelijkbaar met dat van de kogelvibrator. Een stalen rol draait over een gegoten metalen baan, waardoor grote centrifugaalkrachten worden opgewekt.

De rotatiefrequentie van de rolvibratoren van de R-serie varieert van 10.000 tot 36.000 min-1, de centrifugaalkracht van 1.070 tot 12.500 N, afhankelijk van het model en de luchtdruk.

5.4.1 Beschrijving

De behuizing is gemaakt van een gegoten aluminiumlegering waarin een speciaal loopvlak is aangebracht. De gebruikte precisierol van staal wordt zijdelings beschermd door twee plastic sluitplaten.

De R-vibratoren hebben twee luchtinlaatgaten, één aan de zijkant en één aan de bovenkant van de behuizing, waarbij het ongebruikte gat wordt afgedicht door middel van een meegeleverde afsluitschroef. De gaten hebben BSP (British Standard Pipe) standaard pijpschroefdraad, maar laten ook het gebruik van G- en R-schroefdraad toe, evenals US NPT (National Pipe Thread) schroefdraad. De binnenkomende lucht versnelt de stalen rol via verschillende nozzles die in de loopbaan zijn verdeeld. Dit garandeert een soepele, gelijkmatige en zuinige werking. De lucht wordt afgevoerd via geluidsabsorberende zijplaten die aan de sluitplaten zijn bevestigd.

Vier montagegaten maken verticale en horizontale montage mogelijk. Het getal in de type-aanduiding van de R-serie geeft de buitenafmetingen van de behuizing zonder voetjes in millimeter aan. De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 140°C (280°F). Het geluidsniveau ligt tussen 75 en 100 dBA.

5.4.2 Gebruik

De rolvibratoren (R-serie) worden o.a. gebruikt in de volgende toepassingen:

 • Ondersteuning van de materiaalstroom in bunkers, glijgoten en schuiven, of het legen ervan van zeer fijne materialen zoals poeder en vochtige of kleverige materialen
 • Beweging van kleine onderdelen
 • Verdichting van gietstukken van kunststof en beton

5.4.3. installatie en werking

Zie ook hoofdstuk 6 voor algemene informatie.

R- serie rolvibratoren kunnen in elke positie worden gemonteerd, maar wij adviseren een montagepositie met een horizontale rotatie-as, zodat de rol niet over een van de afdichtplaten sleept en deze relatief snel verslijt.

De rolvibrator kan periodiek worden ingeschakeld zonder aan doeltreffendheid in te boeten en zonder andere problemen te veroorzaken wanneer de vibrator plotseling stopt. Rolvibratoren hebben de eigenschap snel te stoppen na het afsluiten van de persluchttoevoer en zijn daarom ideaal voor gebruik bij betonverdichting waar precieze verdichtingstijden kunnen worden berekend.

Voor smering is hydraulische olie nodig volgens ISO VG5 met 5 cSt/40°C (zie ook hoofdstuk 2.2.). Een druppel per vijf minuten is voldoende. Gefilterde lucht is eveneens vereist (filter < 40 mm), anders zullen stofdeeltjes de rol doen springen en het loopvlak beschadigen.

5.4.4 Kerncijfers

Type:

Rolvibrator

Frequentie:

gemiddeld tot hoog

Onbalans:

Roller

Smering:

Nodig, ongeveer 1 druppel/5 minuten

Luchttoevoer:

2 tot 6 bar (30 tot 90 PSI)

Lucht:

schoon, filter (40 µm) wordt aanbevolen

Huisvesting:

Aluminium, poedercoating

Sluitplaten:

zwarte grastin met linker en rechter draad

Max. temperatuur:

140°C = 280°F

Geluidsniveau:

75 tot 100 dBA

5.5 De rolvibratoren serie DAR-

Rüttler der DAR-Serie

De DAR-serie completeert het assortiment rolvibratoren en is speciaal ontwikkeld voor betonverdichting en toepassingen met hoge omgevingstemperaturen. De nieuwe functies zorgen voor een nog robuustere vibrator, die bijzonder geschikt is voor zeer zware toepassingen.

De rotatiefrequentie van de rolvibratoren van de serie DAR varieert van 8.000 tot 38.000 min-1, de centrifugaalkracht van 1.700 tot 12.000 N, afhankelijk van het model en de luchtdruk. De trillingsamplitude is zeer groot in vergelijking met andere series.

5.5.1 Beschrijving

De behuizing is gemaakt van een gegoten aluminiumlegering waarin een uitzetbaar speciaal toevoerkanaal is aangebracht. De gebruikte precisierol van staal wordt zijdelings beschermd door twee bronzen sluitplaten. De luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen zijn voorzien van pijpschroefdraad, zodat de ontsnappende lucht geluiddicht kan worden afgesloten of kan worden omgeleid. De pijpschroefdraad is BSP (British Standard Pipe) standaard, maar er kan ook G- en R-schroefdraad worden gebruikt, evenals US NPT (National Pipe Thread) schroefdraad. Voor een optimale montage moeten de vibratoren worden uitgerust met geluiddempers van gesinterd brons.

Voor de bevestiging zijn twee bevestigingsgaten voorzien. Het nummer in de type-aanduiding van de DAR-serie is een opeenvolgend nummer. De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 200°C (400°F). Het geluidsniveau met geluiddemper ligt tussen 75 en 100 dBA.

5.5.2 Toepassingen

De rolvibratoren (DAR-serie) zijn ideaal voor het verdichten en transporteren van fijne en zware materialen zoals:

 • Verdichting van beton en kunststof gietstukken
 • Ondersteunen van de materiaalstroom op goten en glijbanen
 • Scheiding van verschillende producten op zeven

5.5.3. installatie en werking

Zie ook hoofdstuk 6 voor algemene informatie.

Rolvibratoren van de DAR-serie moeten zodanig worden gemonteerd dat de rotatie-as horizontaal ligt om wrijving en slijtage van de bronzen afdichtplaten te voorkomen.

De rolvibratoren kunnen periodiek worden ingeschakeld zonder verlies van rendement en zonder andere problemen die worden veroorzaakt door het plotseling stoppen van de vibrator. Rolvibratoren hebben de eigenschap snel te stoppen na het afsluiten van de persluchttoevoer en zijn daarom ideaal voor gebruik bij betonverdichting waar precieze verdichtingstijden kunnen worden berekend.

Voor smering is hydraulische olie nodig volgens ISO VG5 met 5 cSt/40°C (zie ook hoofdstuk 2.2.). Een druppel per vijf minuten is voldoende. Gefilterde lucht is eveneens vereist (filter < 40 mm), anders zullen stofdeeltjes de rol doen springen en het loopvlak beschadigen.

5.5.4. kerncijfers

Type:

DAR roltriller

Frequentie:

laag tot hoog

Onbalans:

Roller

Smering:

Nodig, ongeveer 1 druppel/5 minuten

Luchttoevoer :

2 tot 6 bar (30 tot 90 PSI)

Lucht:

schoon, filter (40 µm) wordt aanbevolen

Huisvesting:

Aluminium, poedercoating oranje

Vergrendelingsplaten:

Brons met linkse en rechtse draad

Max. temperatuur :

200°C = 400°F

Geluidsniveau:

75 tot 100 dBA met geluiddemper

5.6 De Gouden Turbine Vibratoren GT-serie

Golden Turbine Rüttler

Een breed toerentalbereik en een breed spectrum van werkmoment zijn in deze vibratorenreeks gecombineerd om krachtige trillingen te produceren.

De rotatiefrequentie van de Golden Turbine-vibratoren varieert van 5.600 tot 46.000 min-1, de centrifugaalkracht van 1.000 tot 12.000 N, afhankelijk van het model en de luchtdruk.

5.6.1 Beschrijving

De behuizing is gemaakt van een gegoten aluminiumlegering. De ingeschroefde zijplaten zijn gecoat om gebruik in de voedings- en farmaceutische industrie te garanderen. De GT-vibratoren voldoen aan de internationale geluidsvoorschriften voor fabricageomstandigheden.

De trillingen worden veroorzaakt door de middelpuntvliedende kracht van de positieve en negatieve onevenwichten in het schoepenwiel van de turbine. De waaier loopt in twee uiterst robuuste, voorgesmeerde, afgedichte kogellagers. Een speciaal langdurig vet zorgt voor een lange, probleemloze werking. De binnenste en buitenste loopvlakken van de lagers zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden vervangen.

De luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen zijn voorzien van pijpschroefdraad, zodat de uitstromende lucht geluiddicht kan worden afgesloten of afgevoerd. De pijpschroefdraad is BSP (British Standard Pipe) standaard, maar staat ook het gebruik van G- en R-schroefdraad toe, evenals US NPT (National Pipe Thread) schroefdraad.

De afsluitkleppen worden gebruikt met rechtse en linkse schroefdraad en zijn zelfsluitend.

De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 120°C (250°F). Het geluidsniveau ligt tussen 60 en 75 dBA met geluiddemper.

5.6.2 Gebruik

De Golden Turbine vibratoren (GT-serie) worden gebruikt in een zeer breed scala van toepassingen, zoals:

 • Transport
 • Verdichting
 • Scheiding

5.6.3. installatie en werking

Zie ook hoofdstuk 6 voor algemene informatie.

Golden Turbine vibratoren kunnen in elke positie worden gemonteerd, maar indien mogelijk moet een montagepositie met een horizontale rotatie-as worden gekozen om verhoogde slijtage van de lagers ten gevolge van axiale krachten te voorkomen.

De rolvibratoren kunnen periodiek worden ingeschakeld. Er zij echter op gewezen dat de aanlooptijd van een turbinevibrator ca. 10 s bedraagt. Daarom heeft intervalschakeling alleen zin als de inactieve tijd langer is dan 10-20 s.

Smering is niet nodig. Gefilterde lucht wordt aanbevolen om de geluiddemper te beschermen tegen verontreiniging.

5.6.4. kerncijfers

Type:

GT - Gouden Turbine Vibrator

Frequentie:

laag, medium, hoog

Onbalans:

Aluminium rotor met positieve en negatieve onevenwichten (messing of metaal).

Smering :

niet nodig

Luchttoevoer :

2 tot 6 bar (30 tot 90 PSI)

Lucht:

schoon, filter (40 µm) wordt aanbevolen

Huisvesting:

Aluminium, poedercoating geel

Sluitplaten:

aluminium, met schroefdraad

Max. temperatuur :

120°C = 250°F

Geluidsniveau:

60 tot 75 dBA met geluiddemper

5.7 De Turbinevibratoren T-reeks

Een smalle snelheidsband en een hoog werkkoppel zijn in deze vibratorenreeks gecombineerd om een krachtige trilling met een grote trilamplitude te produceren.

De rotatiefrequentie van Golden Turbine-vibratoren varieert van 6.500 tot 23.000 min-1, de centrifugaalkracht van 600 tot 6.000 N, afhankelijk van het model en de luchtdruk.

5.7.1 Beschrijving

De behuizing van de Golden Turbine vibratoren is gemaakt van een geharde en gecoate gegoten aluminiumlegering. Het is chemisch resistent voor gebruik in de voedings- en farmaceutische industrie.

De LP (lagedruk)-types werken het efficiëntst tussen 2 en 4 bar (30 tot 60 PSI), terwijl de HP (hogedruk)-types de beste resultaten geven tussen 4 en 6 bar (60 tot 90 PSI). In dit bereik kan de trillingsfrequentie door de persluchtregeling op de gewenste eenheden worden ingesteld.

De luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen zijn voorzien van pijpschroefdraad, zodat de uitgaande lucht geluiddicht kan worden gemaakt of kan worden omgeleid. De pijpschroefdraad is BSP (British Standard Pipe) standaard, maar er kan ook G- en R-schroefdraad worden gebruikt, evenals US NPT (National Pipe Thread) schroefdraad.

Voor de bevestiging zijn twee bevestigingsgaten voorzien. De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 140°C (280°F). Het geluidsniveau met geluiddemper ligt tussen 65 en 80 dBA.

5.7.2 Gebruik

De turbinevibratoren (T-serie) worden gebruikt in een zeer breed scala van toepassingen, zoals:

 • Transport
 • Verdichting
 • Scheiding

5.7.3. installatie en werking

Zie ook hoofdstuk 6 voor algemene informatie.

Turbinevibratoren van de T-serie kunnen in elke positie worden gemonteerd, maar indien mogelijk moet een montagepositie met een horizontale rotatieas worden gekozen om verhoogde slijtage van de lagers door axiale krachten te voorkomen.

De rolvibratoren kunnen periodiek worden ingeschakeld. Er zij echter op gewezen dat de aanlooptijd van een turbinevibrator ca. 10 s bedraagt. Daarom heeft intervalschakeling alleen zin als de inactieve tijd langer is dan 10-20 s.

Voor de smering is een hydraulische olie volgens ISO VG5 met 5 cSt/40°C vereist (zie ook hoofdstuk 2.2.). Gefilterde lucht is eveneens vereist (filter < 40 mm), anders kunnen stofdeeltjes de lagers beschadigen.

5.7.4 Kerncijfers

Type:

T-turbine triller

Frequentie:

laag tot gemiddeld

Onbalans:

Aluminium/messing rotor

Smering :

nodig, ongeveer 1 druppel/5 minuten

Luchttoevoer :

2 tot 6 bar (30 tot 90 PSI)

Lucht:

schoon, filter (40 µm) wordt aanbevolen

Huisvesting:

Aluminium

Sluitplaten:

zwarte kunststof, zelfhoudend

Max. temperatuur :

140°C = 280°F

Geluidsniveau :

65 tot 80 dBA met geluiddemper

5.8 De zuiger-vibratoren FP-reeks

Aldak-Rüttler, hier: Kolbenvibratoren

De zuigervibratoren van de FP-serie genereren een lineaire trilling met een breed trilfrequentie- en amplitudebereik, instelbaar door de luchtdruk.

De trillingsfrequentie varieert van 2.400 tot 9.300 trillingen min-1, de centrifugaalkracht van 34 tot 1.060 N, afhankelijk van het model en de luchtdruk.

De FP vibratoren zijn geen kloppers, d.w.z. dat de zuiger de vloer niet raakt, maar wordt afgeremd door een luchtkussen dat zich ofwel op de vloer ofwel aan de kopzijde opbouwt en in tegengestelde richting wordt versneld. De centrifugale kracht/tijd curve is daarom bijna sinusoïdaal zonder pieken ten gevolge van botsingen. Deze functie is ideaal voor het transporteren van materiaal.

5.8.1 Beschrijving

De behuizing is gemaakt van een geharde en gecoate gegoten aluminiumlegering. Het is chemisch resistent voor gebruik in de voedings- en farmaceutische industrie. De gewicht/krachtverhouding van de eenheden maakt ze bijzonder efficiënt voor gebruik in transporttoepassingen. Explosiebeveiliging, laag gewicht, compact ontwerp en stille werking zijn de onderscheidende kenmerken van deze vibratoren. De FP zuigervibratoren zijn eenvoudig te installeren en ontworpen voor een lange levensduur. De onderhoudsvereisten zijn minimaal.

De onderkant van de behuizing heeft een metrische schroefdraad, zodat de vibrator gemakkelijk kan worden gemonteerd.

De luchtinlaat- en luchtuitlaatopeningen (zijkant behuizing en kop) zijn voorzien van pijpschroefdraad, zodat de uitgaande lucht geluiddempend kan worden gemaakt of afgevoerd. De pijpschroefdraad is BSP (British Standard Pipe) standaard, maar er kan ook G- en R-schroefdraad worden gebruikt, evenals US NPT (National Pipe Thread) schroefdraad.

De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 50°C (120°F). Zuigervibratoren kunnen ook bij hogere temperaturen werken, maar de trilkracht neemt af door toenemende spleetverliezen. Het geluidsniveau is een zeer lage 57 tot 74 dBA.

5.8.2 Gebruiken

De zuigervibratoren (FP-serie) worden speciaal gebruikt voor het transporteren op troggen, spiraaltransporteurs en pijpen, zoals:

 • Transport van chemisch poeder in transportbuizen
 • Transport van meel, suiker, enz. in de voedingsindustrie
 • Transport van kleine onderdelen
 • Transport van zaad en graan in de landbouw

5.8.3. installatie en werking

Zie ook hoofdstuk 6 voor algemene informatie.

Zuigervibratoren van de FP-serie kunnen in elke positie worden gemonteerd.

Behalve voor de smeerloze types FPLF-, is smering met hydraulische olie volgens ISO VG5 met 5 cSt/40°C of gedestilleerd water vereist (zie ook hoofdstuk 2.2.). Gefilterde lucht is ook vereist (filter < 5 mm) om de zuiger tegen verstopping te beschermen.

Intervalschakeling is bij zuigervibratoren zonder problemen mogelijk. Bij verticale montage in staande positie heeft de zuiger na het uitschakelen van de perslucht ca. twee seconden nodig om de resterende lucht uit de kamer te verwijderen en met behulp van de ingebrachte veer zijn uitgangspositie te bereiken. In dit geval moet de startveer in de bovenste kamer worden gemonteerd voor periodiek gebruik met korte rustkamers, zodat de massa van de zuiger de veerkracht ondersteunt.

Zie ook hoofdstuk 7.2, paragraaf 1, en hoofdstuk 7.3.6.

5.8.4 Kerncijfers

Type:

Zuiger-vibrator

frequentie:

laag

Onbalans:

Bronzen zuiger

Smering :

nodig, ca. 1 druppel/5 minuten (ook gedestilleerd water)

Luchttoevoer :

2 tot 6 bar (30 tot 90 PSI)

Lucht:

schoon, filter (5 µm) wordt aanbevolen

Huisvesting:

Aluminium

Sluitplaten:

Aluminium sluiting met metrische draad

Max. temperatuur :

50° C = 120° F

Geluidsniveau :

57 tot 74 dBA met geluiddemper (FF-type)

5.8.5 Geluiddemper / luchtregelaar

Schalldämpfer und Luftregler für Vibratoren

Vrijstromingsgeluiddemper FF- type

De luchtuitlaat van roterende vibratoren is uniform, standaard geluiddempers kunnen worden gebruikt. Het constructieprincipe laat de lucht in golven ontsnappen.

De luchtafvoer van zuigervibratoren gebeurt in pulsvormige slagen. Het principe van de FF geluiddemper beantwoordt aan deze speciale eisen en kan de zuigertriller regelen door de luchtuitstoot te verminderen.

De FF geluiddemper maakt gebruik van het diffusieprincipe met behulp van een stromingslabyrint en voorkomt zo verstopping. Met de geïntegreerde luchtstroombegrenzer kan de vibrator op de gewenste amplitude worden afgesteld.

Als de luchtstroombegrenzer correct is ingesteld, kan het geluidsniveau met maximaal 50% worden verminderd.

De FF-demper is gemaakt van zwart acetaathars.

Hij kan rechtstreeks op de vibrator worden gemonteerd of elders als "afstandsbediening" worden gemonteerd en past op de types FP(LF)-25 en FP(LF)-35. Voor de kleinere zuigervibratoren zijn alleen standaard geluiddempers verkrijgbaar.