1. algemene informatie over pneumatische trilmotoren
Deze handleiding bevat informatie over twee typen pneumatische vibratoren
Vibratoren met radiale trilling (kogels, rollen of turbines)
Vibratoren met lineaire trilling (zuigers)
1.2 Basisinformatie over pneumatisch aangedreven vibratoren
1.2.1 Waarvoor worden trillingen gebruikt?
Trillingen kunnen worden gebruikt om elk type stortgoed te transporteren, te verdichten of te scheiden. In de meeste gevallen ondersteunen trillingen de zwaartekracht. Als er bijvoorbeeld brugvorming optreedt in bunkers en trechters of als het bulkmateriaal vastkleeft door vocht, kan trilling het materiaal losmaken zodat de zwaartekracht het materiaal kan blijven transporteren.
Een andere toepassing van pneumatische vibratoren is de verdichting van beton. Hier wordt het beton met zijn zand- en grinddeeltjes met behulp van trillingen teruggebracht tot een compact volume zonder luchtbellen.
In beide gevallen vermindert de trilling de wrijving van het materiaal.
Trillingen en zwaartekracht
Overbrugging en hechting
Verdichting van beton
Pneumatische trillingen versterken niet noodzakelijk de kracht van de zwaartekracht. Trillingen laten het materiaal "springen", terwijl de zwaartekracht ervoor zorgt dat het materiaal naar de zeef of trog wordt teruggevoerd. Lineaire vibratoren kunnen worden gebruikt om de richting van de materiaalsprong te bepalen en om de lengte van de sprong te variëren door de amplitude aan te passen. Als het niveau van de transportband naar beneden is, kunnen ook roterende vibratoren zoals kogel-, rol- of turbinetrillers worden gebruikt.
Transport van materiaal
1.2.2 Opmerkingen
Bij de behandeling en het ontwerp van elk type trilmotor moet altijd rekening worden gehouden met het volgende: De eigenfrequentie van materiaal, silo's, troggen, enz. kan theoretisch worden berekend, maar deze berekeningen zullen zelden met de werkelijkheid overeenstemmen.
Tabellen of berekeningen helpen bij de keuze en plaatsing van de vibrator. De optimale instelling van de vibrator moet echter worden gevonden met behulp van tests. Een aantal vuistregels en tabellen vindt u in het hoofdstuk "Het kiezen van een vibrator".
Om de optimale instelling van de vibrator te vinden, is het noodzakelijk een luchtdrukregelaar of een naaldventiel vóór de vibrator aan te sluiten, zodat het luchtvolume en de luchtdruk kunnen worden geregeld.
Kennis van de eigenfrequentie van het te transporteren, verdichten of afscheiden materiaal helpt bij het afstellen van de trilmotor.
De frequentieband van de vibratoren varieert van 2000 tot meer dan 20.000 min-1 of van 35 tot 350 Hz. De specificaties in de technische gegevens zijn bepaald wanneer de vibrator is gemonteerd op een testblok in een laboratorium.
Vaak ligt de natuurlijke frequentie van het materiaal buiten de mogelijke trillingsfrequentie. In dat geval zou een sterkere vibrator moeten worden gekozen.
Het verdient aanbeveling een vibrator te kiezen die op ¾ van zijn volle vermogen het best mogelijke resultaat bereikt, zodat na jaren, ondanks slijtage, corrosie enz., de frequentie nog kan worden opgevoerd voor een optimaal resultaat.
Opmerking: De pneumatische trilmotoren mogen niet worden gebruikt bij een druk van meer dan 7 bar (100 psi).